bir çoğumuzun bir köyde ya da bir tatil bölgesinde bir arsa satın almak ve buraya şöyle güzel bir prefabrik ev kondurup çiçeklerin ve doğanın içinde yaşamak hayali vardır. arsa işi kolayda şu prefabrik ev meselesinde daima bir tereddüt yaşarız. acaba prefabrik evler sağlam mı, prefabrik evlerin ömrü ne kadar, ileride başıma sorun çıkartır mı, ev su alır mı gibilerinden sorular aklımızı kurcalar durur. işte ben kendi bakış açıma göre bu sorulara cevaplar vermeye çalışacağım.
bir kere başın en başında şunu net olarak ortaya koyayım; ben asla prefabrik bir ev yaptırmam. hiç kimsede beni prefabrik evlerin sağlamlığına ikna edemez. hele hele ülkemiz gibi bir çok şeyin baştan savma yapıldığı bir yerde kesinlikle güvenip de bir prefabrik evin içinde çoluğumla çocuğumla yaşamam.
prefabrik evler güzel görünüyor ve oldukça şık. ben prefabrik evlerin güzelliğine ve görüntüsüne kesinlikle bir şey söylemiyorum. prefabrik evler sağlam evler değildir diyorum. çelik diye insanlara yutturdukları şeyler ise çelik değil bildiğin incecik sac’dan imal edilmiş demirlerdir. aynı şey çelik kapı (!) diye evimize taktığımız ama çelik olmayan kapılar içinde söz konusudur yani yalan ve üç kağıt hayatımızın her alanına hakimdir.
prefabrik evlerde her şey hazırdır. kapılar, pencereler, odalar, çatılar; aklınıza gelen her şey hazırdır. siz bir prefabrik ev siparişi verdiğinizde sizden prefabrik evin kurulacağı alana zemin betonu döktürmeniz istenir. bu işi siz beceremiyorsanız prefabrik evinizi kuracak olan şahıslar bu işi sizin adınıza takip ederler. yere zemin betonu döküldükten bir kaç gün sonra betonun donmasıyla prefabrik ev kurucuları gelerek evinizi bir kaç günde kurup giderler. kurdukları ev 2 katlı ise üst katta birisi yürüdüğünde alt katta bulunan şahıs üst katta bulunanın sallantısını duyar. aşağı güm güm sesler gelir… birde yukarıda ki şahısın zıplayın oynadığını hayal edin 🙂 şiddetli rüzgarda bile evin sallandığı olur. şimdi bana, efendim prefabrik evlerde kalite kalite diyebilirsiniz. farketmez en kaliteli bir prefabrik ev bile sağlam değildir, geçiniz bunları lütfen ! dış duvarları betopan ile kaplanan bu evler bir kontrol kalemi yardımıyla peynir gibi delinip evin içine rahatlıkla girilebilir; siz neyin sağlamlığından bahsediyorsunuz ?! benim gibi sağlam işi seven kimselerin hoşlanacağı bir şey değildir bu evler.
diğer yandan prefabrik evler fiyat anlamında abartılı rakamlara satılmaktadır. parasını kesinlikle hak etmiyor bana göre bu evler. prefabrik evler her ne kadar kullanılan malzemeye bağlı olarak değişiklik gösterse de 30 ile 40 yıl arasında bir kullanım ömrüne sahiptir. prefabrik evler oldukça uzun ömürlü evler olarak görülse de (!) betonarme evlere kıyasla sağlam ve uzun ömürlü değillerdir. prefabrik evlerde kullanılan birtakım malzemelerin zamanla eskidiğini ve zamanlarda yenilenmesi gerektiğini göz önüne alacak olursak size sürekli bir masraflar çıkartacaktır. diğer önemli ve dikkat edilmesi gereken başka bir nokta da, prefabrik malzemeler oldukça hafiftir. buda şu demek olur; prefabrik evlerde kullanılan malzemelerin hafif olması bazı olumsuz durumlar meydana getirir. mesela özellikle şiddetli rüzgarların meydana geldiği zamanlarda bu evler rüzgara karşı koyamaz ve sallanır durur. düşünsenize rüzgar esiyor ve eviniz sallanıyor. böyle bir evde insan kendini nasıl güvenli hissedebilsin.
sorunlar bu kadar mı ? tabi ki değil…
prefabrik evler kusursuz bir şekilde yapılsa dahi aradan geçen zaman içerisinde çeşitli sorunların oluşmasına neden olur; nedir bunlar ? bunları, en önemli sorunlardan olarak, prefabrik yapının içine su girmesi ya da ısı yalıtımıyla ilgili değişik sorunların yaşanması, kapı ya da pencerelerin yerinden oynayarak çalışma sisteminin bozulması olarak özetleyebiliriz. işçilik olarak da baştan savma ve yetkin olmayan elemanların montaj sürecine dahil olması sebebiyle zaten kötü ve şüpheyle yaklaşılması gereken “prefabrik ev sistemini” büsbütün sorgulamamıza neden olur. diyelim ki prefabrik ev yaptırmaya karar verdiğiniz… kesinlikle prefabrik evi kuracak olan ekibin hem işini ve hemde ne yaptığını çok iyi bilen elemanlardan seçilmiş olduğuna dikkat ediniz. bizim ülkemizin en büyük sorunlarından bir tanesi, “usta” diye iş teslim ettiğiniz adamlar ne yaptığını bilmiyor. şaka değil gerçek. evet usta (!) ne yaptığını bilmiyor ! işi, yaparken öğreniyorlar, komediye bak… adam fayans ustasıyım diyor eğri büğrü fayans döşüyor. prefabrik evi montajlama esnasında kapının ya da pencerenin usulüne uygun bir şekilde montajlanmaması ileride size öyle mağduriyetler yaşatır ki bir balyoz alıp evi baştan aşağı kırmak istersiniz. bu tip demonte yapılarda montaj süreci o kadar önemlidir ki ev malzemesinin kalitesi bile bu kadar önem arzetmez.
prefabrik evler betonarme evlerin tabiri caizse yanından bile geçemez. prefabrik evlere vereceğiniz parayı bir inşaat kalfasına verin size 5,6 ayda ömrünüzün sonuna kadar güvenle ve huzur içinde kullanabileceğiniz adam gibi bir ev yapsın. yok benim sokağa atacak çok param var diyorsanız o zaman gidip prefabrik ev yapın derim.
son olarak size şöyle bir tavsiyede bulunayım. prefabrik ev yaptırmadan evvel eşinizin dostunuzun prefabrik bir evi varsa o evde bir müddet kalın. bir kaç saatliğine misafirliğe gidin demiyorum yanlış anlamayın. en az 1 hafta geceli gündüzlü prefabrik evde yaşamadıktan sonra kesinlikle size prefabrik evi satmaya çalışan adamların lafına ve prefabrik evlerin güzelliğinin cazibesine kapılarak prefabrik ev yaptırmayınız. çok pişman olursunuz.
Prefabrik evler sağlam mı ?
hiç bir şey beton evin yerini tutmaz