alçıpanlar dekorasyon sektöründe en çok kullanılan bir inşaat malzemesidir. pratiktir, hafiftir,ucuzdur, döşemesi kolaydır, kırılıp bozulduğunda yenisi ile değiştirmesi çok basittir, üzerinde istediğiniz gibi oynayabileceğiniz bir malzemedir. işte bu tür kullanım kolaylığı yüzünden alçıpanlar, “dekorasyon” sektörünün olmazsa olmazıdır.
alçıpanlar; standart alçıpan ölçüleri 1,20 x 2,50 metre’dir. bir plaka alçıpan 3,00 metre kare gellir. ortalama alçıpan ağırlığı metrekareye 9 – 9.5 kg, alçıpan kalınlığı ise 12.5 mm’dir.
alçıpanlar kendi başına ses izolasyonunda kullanılmazlar. bilindiği gibi alçıpanları döşemek için alçıpan profilleri gerekmektedir. alçıpanları işte bu profillerin üzerine, kendine has alçıpan vidalarıyla monte ederiz. alçıpan profillerini dizdikten sonra, alçıpan levhaları profillere vidalamak çok eğlenceli bir iştir.
alçıpan plakalarını monte ettiğimiz yer, şayet ses izolasyonu uygulanacak bir yer ise profille alçıpanın arasında kalan boşluğa taş yünü malzemesi koymamız gerekir. bu sayede ses izolasyonu tam olarak sağlanmasa da %25’lik bir oranda ses izolasyonu sağlanmış oluruz. ses izolasyonun tam anlamıyla sağlanması inanın imkansız gibi bir iştir. hele hele yan tarafta bulunan bina ile bitişik nizam bir eviniz varsa yani evleriniz yapışık ikizler gibiyse ses izolasyonunu sağlamak imkansız gibi bir iştir. ne yaparsanız yapın, yan binadan çıkan sesi, gürültüyü gene de duyarsınız. ama yan binadan çıkan gürültüyü tam olarak kesemiyorsanız bile bu sesin şiddetini düşürebilirsiniz. işte alçıpan ve alçıpan arasına döşenmiş taş yünleri bu görevi görür.
illa yan binada çıkan bir gürültüden kurtulmak için alçıpanla ses izolasyonu yapılmaz; aynı bina içerisinde, hatta aynı daire içerisinde bile alçıpanla ses izolasyonu yapılabilir. çocuk odasıyla, salon arasında ki bir duvara alçıpan ve taş yünü yardımıyla ekstra bir duvar imal edilmek suretiyle çıkan gürültünün %25’lik bir oranda absorbe etmiş oluruz.
aşağıda size bazı resimler sunuyorum. bu resimlerden bazıları yan binada bulunan gürültüyü kesmek için oluşturulmuş bir alçıpan duvar sistemidir. gördüğünüz gibi içerisinde bol bol taş yünü malzemesi vardır. taş yünü malzemesini bol bol harcamaktan çekinmeyin.
diğer resimde görülen uygulama ise, yayılan sesin bir üst kata ulaşmasını engellemek. buradaki sistem, asma tavan sistemidir. asma tavan yapıldıktan sonra alçıpanla döşenen plakaların üzerine taş yünü sermektir. taş yünü kalınlığı bir sıra olabileceği gibi 2,3 hatta 4 sıra bile olabilir. istediğiniz kadar kalın taş yünü serebilirsiniz. sermiş olduğunuz her sıra taş yünü plakası, ses izolasyonu için artı bir puan kazandırır.